Prima pagina arrowArhanghelii

Arhanghelii

Arhanghelii sunt Fiii lui Dumnezeu
15.jpg
Ierarhia Arhanghelilor aparține celei de-a treia triade angelice, care este și cea mai apropiată de nivelul de conștiință uman.
Iată cum prezintă Sfântul Dionisie Areopagitul, celebrul angelolog creștin, acest cor angelic în lucrarea sa Ierarhia cerească: "Corul Sfinților Arhangheli se află pe aceeași treaptă cu corul Întâietorilor Cerești și cu corul Sfinților Îngeri. (…) Sfânta treaptă a Arhanghelilor (…) comunică atât cu preasfinții Întâietori, cât și cu sfinții Îngeri. Cu cei dintâi pentru că este întoarsă (orientată) spre Începutul cel care este mai presus de Ființă (Dumnezeu), iar cu îngerii pentru că ea este în același timp și o treaptă (ierarhie angelică) tălmăcitoare, primind iluminările Dumnezeiești de la Întâietori, în mod ierarhic și vestindu-le îngerilor în chip îngeresc și, în continuare, prin îngeri, descoperindu-ni-le nouă, pe măsura sfințeniei fiecăruia dintre noi, și iluminându-ne astfel în chip Dumnezeiesc."
În tradiția românească, arhanghelii mai sunt numiți și sfinții voievozi, prin echivalarea termenului grecesc care înseamnă fruntași ai îngerilor. Arhanghelii supraveghează îngerii păzitori și celelalte cete de îngeri din apropierea noastră, indiferent de misiunea lor.
În Vechiul Testament, dar și în Noul Testament apar dese întâlniri ale strămoșilor noștri cu reprezentanți ai acestui ordin.
Există nenumărați Arhangheli, unii dintre ei fiind binecunoscuți în lumea creștină și chiar sărbătoriți la anumite date precise. Trei dintre ei sunt menționați în mod explicit în Biblie: Mihail, Gabriel și Rafael.
În Apocalipsă sunt menționați 7 arhangheli care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu.
Dar Arhanghelii nu sunt cunoscuți numai în tradiția creștină, ci și în cea ebraică, islamică, egipteană și în diferitele tradiții orientale, ei jucând mai ales rolul de intermediari între ierarhiile angelice superioare și umanitate.
În textele apocrife apar și numele altora, cel mai cunoscut dintre aceștia fiind Uriel.
Ordinul acestor îngeri este numit în tradiția ebraică Bene Elohim (Fiii lui Dumnezeu). Sefira corespondentă este Hod ceea ce înseamnă Slava. Numele lui Dumnezeu este aici Elohim Sabaoth (Dumnezeul Armelor). Litera ebraică ce le corespunde este Heth, dezvăluind axa energetică grai – fără grai. Inițiații în tradiția Kabbala-ei comunicau cu Dumnezeu prin intermediul arhanghelilor. În cadrul acestei tradiții se vorbește despre 12 sau chiar mai mulți arhangheli.
Acest ordin este influențat de sfera subtilă a planetei Mercur.
Partea din ființa umană influențată de acești îngeri sunt rinichii.
Principiul divin care se exprimă prin arhangheli este "jos", complementar cu "sus", principiul divin care se exprimă prin întâietori.
În tradiția islamică sunt cunoscuți 4 arhangheli. În Coran este adeseori citată prezența arhanghelilor, în special a arhanghelilor Gabriel și Mihail.
Arhanghelii au ca atribute esențiale: ridicare de laudă lui Dumnezeu, mărturisirea credinței lor prin fapte și punerea necondiționată în slujba dreptății divine.

Arhanghelii sunt Spirite ale Focului Divin

18.jpg
Inițiatul Rudolf Steiner îi numește pe arhangheli "spirite ale focului".
Conform învățăturilor egiptene arhanghelii sunt inspiratori și călăuze ale marilor comunități, grupuri sau popoare. Spirite ale focului divin purificator, arhanghelii au ca principală misiune ducerea la bun sfârșit a planurilor divine pe Pământ.
În sufletul fiecărui popor se exprimă viața unui arhanghel. El își trăiește propria tinerețe în tinerețea poporului pe care-l conduce. Dar când un popor îmbătrânește sau chiar se destramă, el realizează o desprindere de acel popor, situație care de obicei coincide cu desființarea completă a respectivului popor.
Arhanghelii sunt mesageri trimiși de Dumnezeu omenirii. Ei oferă sprijin spiritual și inspirație. Primim din lumina și din puterea lor, ca prin propriile noastre forțe să participăm împreună cu Dumnezeu la crearea universului.

Arhanghelii trezesc și amplifică Stări Benefice

Arhanghelii au o disponibilitate aproape nelimitată, și mai ales atunci când avem stringentă nevoie de ajutorul lor, putem să invocăm cu
credință prezența lor în universul nostru lăuntric.
Prietenia și solicitudinea pe care arhanghelii o manifestă față de noi este exemplară, este sublimă, este chiar ideală. Ei ne arată infinita realitate Divină. Atunci când le acceptăm prezența, nu facem altceva decât să invităm miracolele să pătrundă în viețile noastre.
Ființa umană care reușește, datorită purității și deschiderii sale sufletești, să intre în comuniune cu arhanghelii își poate trezi și amplifica prin intermediul lor o gamă foarte variată de stări, cum ar fi: bucuria, împlinirea, umilința, iubirea pentru Dumnezeu, aspirația spirituală, detașarea, pacea, luciditatea și dragostea pentru toate celelalte ființe umane.
În faimoasa scriere a Gittei Mallasz, Dialoguri cu îngerul, există un sfat Dumnezeiesc pe care îngerii ni-l transmit. Acest sfat este totodată un imperativ categoric. El sună astfel: "Cere! Cere! Cere!". Aceasta implică să cerem în permanență, cu multă credință, într-un mod ferm, ajutorul plin de iubire, ajutorul divin, altruist al arhanghelilor.
Regăsim această idee în una dintre legile fundamentale Dumnezeiești care a fost revelată nouă oamenilor de către Iisus Christos: "Cere și ți se va da, caută și vei găsi, bate și ți se va deschide".
O veche rugăciune invocă sprijinul arhanghelilor:

"Fie ca Sfântul Arhanghel Mihail să fie și să rămână mereu în dreapta trupului și a ființei mele.
Fie ca Sfântul Arhanghel Gabriel să fie și să rămână mereu în stânga trupului și a ființei mele.
Fie ca Sfântul Arhanghel Uriel să fie și să rămână mereu în fața trupului și a ființei mele.
Fie ca Sfântul Arhanghel Rafael să fie și să rămână mereu în spatele trupului și a ființei mele.
Fie ca Preasfânta Prezență a Duhului lui Dumnezeu să fie și să rămână mereu deasupra capului și a ființei mele".

Arhanghelii sunt Protectori ai Omenirii

Arhanghelii asigură armonia dintre viața individuală și cea a colectivităților umane (popoare, neamuri). Ei stabilesc legăturile dintre sufletele individuale și sufletele naționale.
Arhanghelii veghează asupra destinului spiritual al umanității, inspirând, protejând și ghidând marile colectivități umane.
Fiecare arhanghel este descris în mod tradițional ca având anumite atribute specifice, astfel încât ajutorul său este cerut în mod predilect în anumite situații. De-a lungul istoriei planetare diferiți arhangheli au inspirat și susținut anumite colectivități umane; oamenii îndreptându-și atenția spre arhangheli pentru a primi ajutor. Ei aduc acelora care îi invocă o protecție divină infailibilă.
Arhanghelul Mihail este conducătorul forțelor divine ale binelui în lupta împotriva forțelor răului. Fiecare arhanghel este conducătorul unei mari legiuni de îngeri în lupta împotriva forțelor întunericului.
Arhanghelii sunt mesageri trimiși de Dumnezeu omenirii. Ei ne dăruiesc revelații și tot ceea ce ne este necesar pentru a evolua spiritual. Arhanghelii ne oferă ajutor și iubire de cea mai bună calitate pentru viața de zi cu zi.

Intervenții ale Arhanghelilor

angel302.jpg
Fiecare arhanghel este descris în mod tradițional ca având anumite atribute specifice, astfel încât ajutorul său este cerut în mod predilect în anumite situații.
Arhanghelul Gabriel este cunoscut ca vestitor al nașterilor. El este menționat de 4 ori în Biblie, de fiecare dată având rol de mesager divin. În Geneză, arhanghelul Gabriel i-a apărut lui Abraham aducându-i la cunoștință că soția sa Sara, în vârstă și stearpă, va naște un fiu. Același arhanghel i-a apărut Elisabetei, vestind-o că va avea un fiu. El este Îngerul Bunei Vestiri, care i-a anunțat Fecioarei Maria nașterea Mântuitorului.
În tradiția islamică Gabriel este considerat Spiritul Divin al Adevărului sub protecția căruia s-a născut Islamul. Profetul Mahomed afirma că arhanghelul Gabriel, cel cu 140 de perechi de aripi, i-a dictat Coranul vers cu vers.
Arhanghelul Mihail este cunoscut ca luptător, fiind cel care alungă balaurul, adică pe îngerul cel căzut, Lucifer, și restabilește regatul luminii pe pământ (lupta arhanghelului Mihail cu Satana pentru trupul neînsuflețit al lui Moise).
Arhanghelul Rafael este cel care a adus păstorilor vestea nașterii Mântuitorului. În Zohar (Cartea Splendorii) se afirmă că arhanghelul Rafael este însărcinat cu tămăduirea planetei și, datorită acestei purificări, omul poate fi vindecat oricând de toate bolile sale. În Cartea lui Tobias, arhanghelul Rafael îi ajută pe cei bolnavi și suferinzi, aducând salvări miraculoase, vindecări în cazuri aparent de nerezolvat.
Sunt cunoscuți din Biblie și alți arhangheli: Raguel, Uriel, Zerachiel, Chamaliel, Tsaphiel.
În Cartea lui Enoh, arhanghelul Uriel este denumit îngerul veghetor si protector al celor aflați sub spaimă și teroare.

Artémia Bivol


Orice reproducere, integrala sau partiala, a acestui articol, fara acordul scris al site-ului angelinspir.ro, este strict interzisa si se pedepseste conform Legii drepturilor de autor.

Video

video47.jpg

Rugaciune

angel06.gif

Impresii

Daca doriti sa ne trimiteti impresii personale
11.gif

Ganduri inspirate

"Un inger nu este nimic altceva decat o idee a lui Dumnezeu."
Meister Echart