Prima pagina arrow8 noiembrie - Soborul Arhanghelilor Mihail, Gabriel si Rafael

8 noiembrie - Soborul Arhanghelilor Mihail, Gabriel si Rafael

8 noiembrie - Soborul Arhanghelilor Mihail si Gabriel si al tuturor puterilor ceresti cele fara de trupuri

In acest moment se sarbatoreste adunarea ingerilor care au hotarat sa ramana alaturi de Dumnezeu alungandu-i pe care s-au razvratit, ingerii cazuti.

angel125.jpg


Arhanghelul Mihail
arhangelul-mihail2.jpgNumele său înseamnă, în traducere românească, Cel care este asemenea lui DUMNEZEU. Atât în unele texte biblice cât și în cele care le sunt posterioare lor, Arhanghelul Mihail este considerat a fi cel mai important dintre toți Arhanghelii. Acest aspect este menționat atât în tradiția creștină cât și în cea ebraică și islamică. Fiind un protector divin prin excelență, Arhanghelul Mihail este apelat adeseori de Biserică și de comunitatea creștină ca să apere de rău. Nu este deloc întâmplator că în Apocalipsa lui Ioan, Arhanghelul Mihail împreună cu îngerii săi, sunt descriși ca fiind în luptă cu balaurul (forța satanică) și cu demonii (îngerii decăzuți) care sunt subordonați acestuia, iar deznodământul acestei lupte este că acest balaur al abisurilor infernale a fost azvârlit sub pământ împreună cu îngerii întunericului (demonii) care-l slujeau.

Tocmai din această cauză, Arhanghelul Mihail este reprezentat cel mai adesea în iconografia creștină luptându-se și biruind un balaur. Mihail este adeseori înfățișat cu aripi puternice, foarte mari, și cu Sabia Dreptății, de un albastru strălucitor, o sabie de foc, care arde, care radiază căldura și strălucirea Luminii Divine. În perioada Renașterii, el apare ca un tânăr puternic și chipeș, îmbrăcat într-o splendidă haină, purtând sabie, scut și lance, iar în alte reprezentări este cel care ține Balanța Dreptății.

Arhanghelul Gabriel
arhangelul-gabriel3.jpgArhanghelul Gabriel este vestitor al dumnezeieștilor taine. În limba ebraică, Gabriel   semnifică "Dumnezeu este puterea mea". Este îngerul Bunei Vestiri, al reînvierii, al compasiunii, al pedepsei divine, al morții și al revelației divine. De asemenea, el este considerat a fi guvernatorul Paradisului. El este menționat de mai multe ori în Biblie, de fiecare dată ca un mesager care aduce vești importante.

Este prezent în viziunile lui Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitate, căruia i-a revelat și viitorul națiunii. Tot el i-a vestit lui Zaharia nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și lui Ioachim și Anei nașterea Fecioarei Maria. El este vestitorul venirii lui Mesia pe Pământ. Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Iisus și i-a apărut în vis lui Iosif pentru a-i explica această situație.

În cadrul tradiției creștine, Arhanghelul Gabriel este considerat și îngerul păzitor al lui Iisus Cristos în perioada întrupării sale pe Pământ. El este îngerul care i-a apărut lui Iisus în Grădina Ghetsimani, pentru a-l sprijini în teribilul moment al cunoașterii cu anticipație a Calvarului ce urma să se producă. Tot el a răsturnat piatra de la mormântul lui Iisus la Înviere și le-a vorbit femeilor mironosițe. Textul biblic ne spune că intrând în mormânt, acestea au văzut un tânăr șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb, și pentru că s-au înfricoșat, el le-a spus: "Nu vă înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazariteanul cel răstignit? A înviat!"

 

Arhanghelul Rafael

arhanghelul_rafael01.jpgDintre cei trei arhangheli, Rafael este primul numit în Biblie. El nu apare decât în Cartea lui Tobias, scrisă pe la începutul secolului al II-lea înainte de Iisus, în care el este eroul principal. În această povestire edificatoare, minunat relatată, el se prezintă sub aparența unui bărbat tânăr pe nume Azarias. Spre deosebire de alte spirite viclene care acționează urmărind să își păstreze secretă identitatea, un înger nu poarte fi acuzat de prefăcătorie: așadar, dacă Rafael înseamnă “Dumnezeu vindecă”, pseudonimul adoptat – Azarias - se traduce prin “Dumnezeu salvează”, care este aproape același lucru.

Azarias i-a propus adolescentului Tobias să îl însoțească până în țara Medeea. Acesta trebuia să recupereze banii pe care îi datora un prieten tatălui său Tobit, un evreu pios din Ninive, devenit orb și apoi ruinat și care își dorea să își plătească dările obișnuite. După mai multe peripeții, îngerul reușește să recupereze banii de la debitor și îi găsește lui Tobias o soție în persoana preafrumoasei Sara și apoi escortează tânărul cuplu la Ninive, unde bătrânul Tobit fusese vindecat datorită sfaturilor sale și li se revealează atunci tatălui și fiului în cuvinte foarte simple:

“Eu sunt Rafael, unul dintre cei șapte îngeri care se păstrează în fața Gloriei lui Dumnezeu.” (Tobias, 12, 15)



Orice reproducere, integrala sau partiala, a acestui articol, fara acordul scris al site-ului angelinspir.ro, este strict interzisa si se pedepseste conform Legii drepturilor de autor.

Video

video47.jpg

Rugaciune

angel06.gif

Impresii

Daca doriti sa ne trimiteti impresii personale
11.gif

Ganduri inspirate

"Ingerii nu mor niciodata, voi stiti aceasta."
Anatole France