Prima pagina arrowSfantul Ioan Gura de Aur

Sfantul Ioan Gura de Aur

ioan_gura_de_aur.jpgSfântul Epifanie mărturisește că sunt trei situații în care Sfinții Îngeri tămâiază și miruiesc pe aleșii lui Dumnezeu: „Prima, când citesc cărți sfinte, înconjurându-i, ascultând și aceștia. A doua, când se roagă și vorbesc cu Dumnezeu, încât se roagă și aceia cu râvnă. A treia, când rabdă pentru iubirea lui Dumnezeu efort, durere și pedepse, aceștia miruindu-i și îndemnându-i la nevoință și cuviincioșie" (Minuni ale sfinților îngeri, Ed. Bunavestire, Bacău, 2002, pag. 142).

Unul dintre cei mai mari ierarhi ai tuturor timpurilor și locurilor, Sfântul Ioan Gură de Aur († 13 noiembrie), a cunoscut intervenția dumnezeiască a făpturilor cerești nu doar în cele trei situații prezentate mai sus. Aceste întâlniri ale Sfântului Ierarh cu îngerii s-au petrecut înainte de a-și începe prolifica lucrare pastorală, pe când viețuia într-o mânăstire săracă din pustiul Antiohiei. Dumnezeu, cunoscând râvna sfântului, a trimis un înger spre a-i vorbi Patriarhului Flavian al Antiohiei, la ceasul rugăciunii: „Du-te la mânăstirea în care se găsește Ioan, ia-l și adu-l la biserica patriarhiei tale. Să-l hirotonisești preot, pentru că este vas ales al Sfântului Duh, la fel ca Apostolul Pavel, și urmează să lumineze toată lumea" (Ibidem, pag. 97).

Același mesager ceresc avea să meargă și în chilia monahului Ioan spre a-i vesti apropiata hirotonisire, deși Sfântul se considera nevrednic de a primi cinstita taină. Au existat mai multe momente în viața Marelui Ierarh cu Gura de Aur în care îngerii au intervenit spre a se împlini voia lui Dumnezeu, cât și după trecerea la bucuria veșnică.

Episcopul Adelfios, care a avut multă grijă de cuvios, s-a rugat lui Dumnezeu spre a-i descoperi slava de care s-a învrednicit în cer dumnezeiescul Gură de Aur și a văzut „un bărbat luminos că-i arată pe toți dascălii, ierarhii, cuvioșii și drepții însemnați în cer... S-a mâhnit că nu a văzut și pe Ioan printre ei. Atunci un bărbat prea frumos și luminos i-a zis: Ceri pe Ioan cel de Aur, gura lui Dumnezeu? Acel mare om? Nu poți să-l vezi deoarece se găsește lângă tronul Stăpânului Hristos" (Ibidem, pag. 98).


Orice reproducere, integrala sau partiala, a acestui articol, fara acordul scris al site-ului angelinspir.ro, este strict interzisa si se pedepseste conform Legii drepturilor de autor.

Video

video47.jpg

Rugaciune

angel06.gif

Impresii

Daca doriti sa ne trimiteti impresii personale
11.gif

Ganduri inspirate

"Poate ca un inger arata ca tot ceea ce noi am uitat: lucruri uitate, sentimente uitate, care nu par cunoscute atunci cand le reintalnim. Pierdute, dar care odinioara au fost ale noastre."
John Ashberry