Prima pagina arrow13 iulie - Al doilea Sobor al Arhanghelului Gabriel

13 iulie - Al doilea Sobor al Arhanghelului Gabriel

9.jpgArhanghelul Gabriel este vestitor al dumnezeieștilor taine. În limba ebraică, Gabriel  semnifică "Dumnezeu este puterea mea". Este îngerul Bunei Vestiri, al reînvierii, al compasiunii, al pedepsei divine, al morții și al revelației divine. De asemenea, el este considerat a fi guvernatorul Paradisului. El este menționat de mai multe ori în Biblie, de fiecare dată ca un mesager care aduce vești importante.

Este prezent în viziunile lui Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitate, căruia i-a revelat și viitorul națiunii. Tot el i-a vestit lui Zaharia nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și lui Ioachim și Anei nașterea Fecioarei Maria. El este vestitorul venirii lui Mesia pe Pământ. Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Iisus și i-a apărut în vis lui Iosif pentru a-i explica această situație.

În cadrul tradiției creștine, Arhanghelul Gabriel este considerat și îngerul păzitor al lui Iisus Cristos în perioada întrupării sale pe Pământ. El este îngerul care i-a apărut lui Iisus în Grădina Ghetsimani, pentru a-l sprijini în teribilul moment al cunoașterii cu anticipație a Calvarului ce urma să se producă. Tot el a răsturnat piatra de la mormântul lui Iisus la Înviere și le-a vorbit femeilor mironosițe. Textul biblic ne spune că intrând în mormânt, acestea au văzut un tânăr șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb, și pentru că s-au înfricoșat, el le-a spus: „Nu vă înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazariteanul cel răstignit? A înviat!”

Simbolurile cu care este asociat sunt crinul, trâmbița, un pergament, un sceptru și uneori o ramură de măslin.

3.jpg În afară de momentul Bunei Vestiri, Arhanghelul Gabriel apare de multe ori în viața Fecioarei Maria. Când ea era la templu, Dumnezeu îl trimitea pe Arhanghelul Gabriel să-i aducă mană din cer și să o învețe să citească. Când arhiereul intra în Sfânta Sfintelor vedea și el pe arhanghel stând de vorbă cu Maria și se minuna.

Tot el a anunțat-o când se va duce la fiul ei mult iubit: în timp ce Maria se ruga, plângând de dorul veșniciei, iată că a apărut înaintea ei o ființă care-i era nespus de dragă, Arhanghelul Gabriel. Avea în mână o ramură de finic și i-a pus: "Pregătește-te, căci peste trei zile Fiul Tău și Dumnezeul nostru va veni să te ia la cer".

În tradiția islamică, Gabriel este considerat spiritul divin al adevărului, sub protecția căruia s-a născut Islamul. Profetul Mahomed afirmă că Arhanghelul Gabriel, cel cu 140 de perechi de aripi, i-a dictat Coranul vers cu vers. El îl considera îngerul său protector și inspirator, care l-a ajutat totodată să realizeze mai multe minuni.

Arhanghelul Gabriel este înger al darurilor, al intuiției, al clarviziunii și al călătoriilor astrale. Misiunea sa legată de omenire este în principal aceea de a selecta suflete din Rai pentru încarnare și de a le informa despre ceea ce trebuie să știe pe Pământ. El restaurează viața și lumina în aspectele neclarificate ale vieții și facilitează comunicarea între oameni.

El ne ajută să cultivăm adevărul în viața noastră, să ne respectăm individualitatea, să  ascultăm intuiția și vocea noastră interioară. Toate religiile îl preamăresc pe Gabriel ca mesager divin al Creatorului. Neobosit, el împarte cuvântul lui Dumnezeu acelor care au regăsit în ei înșiși drumul către El. Cu ajutorul Arhanghelului Gabriel ne putem descoperi potențialul corpului nostru fizic și a realității noastre individuale. El ne ajută să avem încredere în puterea noastră, să o utilizăm pentru a ajunge la Dumnezeu. Cea mai importantă misiune a sa este aceea de a ne ajuta să îngrijim puterea și convingerea astfel încât să devenim la rândul nostru purtători ai mesajului divin pentru ceilalți oameni.

Arhanghelul Gabriel susține capacitatea omului de a putea descoperi frumusețea din el însuși și capacitatea de a simți pe deplin bucuria în toate aspectele vieții. El ne însoțește pe drumul nostru către Lumină și ne răsplătește cu darurile sale ori de câte ori, cu aspirație, efort și perseverență, mai urcăm o treaptă pe scara evoluției. 

7.jpg Iată două intervenții spectaculoase ale Arhanghelului Gabriel în viața unor ființe pline de puritate și aspirație. Fratele Giacomo della Corona era novice când își propusese să rostească înainte de fiecare masă o rugăciune foarte frumoasă către Fecioara Maria. Într-o zi, chiar înainte să intre în sala de mese, și-a amintit brusc că nu rostise rugăciunea. I-a cerut respectuos permisiunea părintelui gardian să se retragă în cor pentru a-și îndeplini angajamentul. Superiorul a consimțit, dar absența novicelui s-a prelungit excesiv, astfel că acesta a trimis după el un alt călugăr. Însă cum nici acesta nu a mai revenit, părintele a trimis un al doilea, apoi un al treilea frate să îi cheme. Contrariat de faptul că nici unul dintre ei nu s-a mai întors, părintele a decis să se ducă personal să elucideze misterul. Intrând în cor, el i-a văzut pe cei trei frați  în extaz, contemplând pe Arhanghelul Gabriel, care culegea trandafiri și crini care ieșeau din gura novicelui în timp ce acesta rostea rugăciunea. După ce a împletit din aceste flori o coroană legată cu fir de aur, Arhanghelul Gabriel a așezat-o pe statuia Fecioarei Maria.

Părintele Lamy avea o devoțiune deosebită față de îngeri și s-a bucurat de multe ori de prezența și sprijinul îngerului său păzitor și a Arhanghelului Gabriel. În timp ce se întorcea acasă, mergând cu ochii aproape închiși, pentru că razele soarelui băteau din față și îl deranjau, părintele Lamy s-a trezit brusc în fața unui biciclist care se îndrepta spre el cu toată viteza. Când mai era doar un metru până la impactul violent, a apărut Arhanghelul Gabriel, care l-a ridicat în aer pe ciclist cu tot cu bicicletă și l-a așezat apoi pe marginea drumului, pentru ca părintele să-și continue liniștit călătoria.

 


Orice reproducere, integrala sau partiala, a acestui articol, fara acordul scris al site-ului angelinspir.ro, este strict interzisa si se pedepseste conform Legii drepturilor de autor.

Video

video47.jpg

Rugaciune

angel06.gif

Impresii

Daca doriti sa ne trimiteti impresii personale
11.gif

Ganduri inspirate

"Poate ca un inger arata ca tot ceea ce noi am uitat: lucruri uitate, sentimente uitate, care nu par cunoscute atunci cand le reintalnim. Pierdute, dar care odinioara au fost ale noastre."
John Ashberry