Prima pagina arrowWilliam Blake (1757 - 1827)

William Blake (1757 - 1827)

"Nici o pasăre nu are zbor prea înalt, dacă nu zboară cu aripi proprii." William Blake 

william_blake.jpg

William Blake (28 noiembrie 1757 - 12 august 1827), pictor romantic englez, gravor, poet, vizionar, și tipograf, unul dintre cei mai originali artisti britanici.

William Blake s-a născut și a trăit în Londra. Blake își ilustra personal cărțile sale de poezie, pline de un misticism de inspirație creștină. Încă de mic copil, el a avut viziuni populate de spirite și îngeri și afirma că a luat lecții de pictură de la un înger. Aparițiile entităților supranaturale au fost apoi o constantă a vieții și operei sale. Blake spunea că îl vedea pe Iisus Cristos care îi dicta ceea ce el scria apoi: "Eu nu am fost decât cel care a scris. Autorii sunt de dincolo" (citat din poemul Ierusalim).

angel123.jpgÎn ceea ce privește desenele sale, el afirma că acestea sunt reproduceri ale imaginilor care îi apăreau și îl inspirau. A trăit mereu între două lumi, cea subtilă și cea fizică și a reușit să prezinte aceste două realități paralele în opera sa și prin personalitatea sa excepțională. Cele mai sigure mijloace de cunoaștere erau pentru el intuiția și imaginația.

Lumea angelică îi apărea ca o realitate obiectivă, ce putea fi descrisă și reprezentată ca orice alt lucru al acestei lumi materiale. Printre descrierile sale se află una deosebită: "Antica tradiție care spune că lumea va fi distrusă de foc după 6000 de ani corespunde realității, după ceea ce am auzit în cer. Imediat ce heruvimului cu spada transcendentă îi va fi ordonat să nu mai facă de pază la arborele vieții, imediat întreaga creație va fi consumată și va apare infinitul și sacrul, în timp ce acum nu apare decât finitul și coruptul…"

Dupa cum avea sa povesteasca mai tarziu inca din copilarie a avut viziuni religioase, in care il vedea pe Dumnezeu privindu-l de la fereastra sau ingeri care stateau pe ramurile unor copaci. Fascinatia Divinitatii il va marca pentru tot restul vietii si ii va marca si creatiile. O personalitate excentrica, admirator al lui Durer, Michelangelo si Rafael, a reusit sa impuna o noua viziune a crestinismului in operele sale, fiind din punct de vedere artistic un precursor al pre-rafaelitilor si simbolistilor. Asa cum era de asteptat, contemporanii nu i-au inteles ideile, iar Blake avea sa moara sarac si practic necunoscut, desi a fost unul dintre cei mai interesanti si originali artisti ai epocii sale, fiind considerat astazi practic un geniu al artei.

A mers doar cativa ani la scoala, renuntand din cauza problemelor financiare si de la 14 ani a lucrat in magazinul tatalui sau. In mare parte un auto-didact, a citit enorm si a fost influentat in special de Jacob Boehme si in special de Emanuel Swedenborg, devenind unul dintre cei mai importanti adepti ai acestuia. angel124.jpgSi-a dorit in copilarie sa devina pictor, astfel ca a urmat cursuri de desen si in adolescenta a fost ucenicul lui James Basire, gravor. A urmat pentru scurt timp cursurile de pictura la Royal Academy, dar a intrat repede in conflict cu principiile estetice promovate aici.

La varsta de 25 de ani se casatoreste cu Catherine Boucher, pe care o invata sa scrie si sa citeasca si care il va sprijini in permanenta. Cei doi vor lucra impreuna la o editie a poemelor si desenelor lui Blake, intitulata Songs of Innocence, paginile fiind de fapt gravuri impresionante, colorate manual. Aceasta editie, astazi o raritate bibliofila de deosebita valoare, s-a vandut atunci greu, desi pretul era modest.

A devenit faimos ca gravor pentru un set de 21 de imagini care ilustrau Cartea lui Iov, din Vechiul Testament, compozitii migaloase si socante care au impresionat. Dar a fost nevoit sa lucreze si pentru alti artisti si gravori, asa ca multe dintre lucrari au aparut pe piata purtand numele altora, multe s-au pierdut. In buna parte aceasta lipsa de notorietate s-a datorat si lipsei de interes pentru bani a lui Blake, acesta preferand subiectele stranii, care il atrageau, in locul celor cerute de piata. A fost si un talentat poet, dar creatiile sale literare au trecut practic neobservate in epoca sa.

În esență nerecunoscută în timpul vieții sale, opera diversă și profundă a lui William Blake este astăzi considerată esențială și semnificantă atât în istoria poeziei cât și a artelor vizuale. Într-un sondaj de opinie organizat de BBC în anul 2002, Blake a fost votat al 38-lea pe o listă conținând 100 dintre cei mai importanți britanici ai tuturor timpurilor.


Orice reproducere, integrala sau partiala, a acestui articol, fara acordul scris al site-ului angelinspir.ro, este strict interzisa si se pedepseste conform Legii drepturilor de autor.

Video

video47.jpg

Rugaciune

angel06.gif

Impresii

Daca doriti sa ne trimiteti impresii personale
11.gif

Ganduri inspirate

"Este minunat cum fiecare inger, in orice directie si-ar intoarce corpul si fata, il vede mereu pe Dumnezeu in fata lui."
Emanuel Swedenborg