Prima pagina arrowDespre ingerul pazitor

Despre ingerul pazitor

angel06.jpgAvem cu toții la dispoziție o modalitate extrem de simplă și eficientă de a ne deschide inima față de ghidarea și protecția divină a îngerului  nostru păzitor, fiind necesară însă o cât mai mare candoare și puritate sufletească:

“Înger, îngerașul meu,
Ce mi te-a dat Dumnezeu,
Totdeauna te implor să fii cu mine
ªi să mă înveți clipă de clipă să fac doar bine.
Eu sunt mic, tu fă-mă bun și mare;
Eu sunt slab, tu fă-mă iubitor și tare;
ªi-n tot locul mă-nsoțește
ªi de toate relele mă ferește
Amin”


Îngerul păzitor este trimis de Dumnezeu să aibă grijă de noi și este unic pentru fiecare persoană. În Scriptură, în Psalmul 91, este scris: "Îmi voi trimite îngerii în jurul vostru să vă protejeze în tot ce faceți". Ei ne veghează plini de dragoste de la naștere și până la părăsirea corpului fizic prin așa zisa moarte, când ne conduc înapoi în cer.
Este cu adevărat un miracol faptul că avem cu toții lângă noi acel reprezentant al Divinului, îngerul păzitor, care să ne însoțească toată viața, și în momentele noastre bune și în cele dificile. Sarcina acestei făpturi angelice este specială, pentru că ea acționează numai din iubire. Responsabilitatea sa este de a păstra mereu sufletul omului unit cu Dumnezeu. Până la o anumită limită, nu contează cât de mult se va scufunda omul în întuneric, nu contează cât de închisă poate să-i devină inima, îngerul este întotdeauna acolo, așteptând cu încredere momentul când omul va începe să caute o apropiere mai mare de Dumnezeu.
Rolul unui înger păzitor începe în realitate mai înainte de naștere. Până pe la vârsta de 7 ani, copiii sunt de regulă mult mai conștienți de prezența îngerilor. Apoi apare ca un văl care se lasă peste memorie și uităm. Cu toate acestea, îngerii sunt mereu prezenți. Cu cât creștem și ne maturizăm, observăm că avem o relație diferită cu îngerul nostru păzitor. Este ceva mai electivă. Simțim nevoia să întrebăm, simțim nevoia să intrăm în contact cu îngerul nostru gardian.

Îngerul păzitor ne veghează și ne protejează pentru a ne împlini destinul. Destinul  este un fel de schiță, o creionare, pe care o intuim, dar el este în strânsă legătură cu liberul nostru arbitru. Schița generală este menținută și protejată de îngerul păzitor și el ne conduce pas cu pas pentru împlinirea acestui destin. Cu cât ne vom deschide mai mult față de influențele îngerului nostru păzitor, cu atât mai mult ne vom împlini destinul și cu atât mai mult vom fi în armonie cu universul. Iată o imagine metaforică care descrie sugestiv raportarea la îngerul păzitor și responsabilitatea lui în ce privește destinul uman. Este imaginea unui înger care ține un brațe un coș. În acest coș sunt diferitele oportunități și potențialități pe care le avem în viața noastră, diferitele obligații sau experiențe prin care ne-am asumat să trecem, în acord cu voința lui Dumnezeu, mai înainte să ne naștem. Aceste evenimente sunt doar schițate; în rest, este suficient spațiu pentru transformările pe care le vom face în acord cu liberul nostru arbitru.
Foarte importantă este nevoia de acceptare în relația omului cu îngerul păzitor. Indiferent ce dificultate apare în viața noastră, dacă acceptăm prezența și grija plină de iubire a îngerului nostru păzitor, acceptăm în același timp și iubirea lui Dumnezeu Însuși, care se manifestă astfel în viața noastră într-un mod foarte direct și personal.

Nu contează cât de dificilă este o situație prin care treci, ea poate fi parcursă mai ușor dacă te gândești la înger ca la un prieten căruia îi ceri ajutorul. Când te hotărăști să devii prieten cu o anumită ființă, cauți să vezi tot ce l-ar putea face fericit; ai vrea să știi ce muzică îi place, ce artă îl interesează etc. La fel este și cu îngerii. Dacă vrei să începi să-ți cunoști îngerul păzitor, te vei focaliza pe acele arii de interes ale sale. ªi care sunt ariile de interes ale unui înger păzitor? Dezvoltarea integrității morale. Trezirea sufletului. Evoluția spirituală. Transformarea naturii interioare a omenirii.

Metaforic vorbind, când intri în contact cu îngerul păzitor în timpul momentelor dificile, drumul va fi tot acolo. Poate că vor fi pietre pe drum, dar ție ți se dau niște papuci speciali, astfel încât să nu mai simți pietrele. Vei avea aceleași experiențe, dar nu le vei resimți la fel. Îngerii sunt capabili să ne ajute sub toate formele; ei creează miracole; pot interfera cu legile fizice ale universului; există relatări despre mașini care puteau trece una prin cealaltă. Un singur lucru nu-l pot face: nu pot să interfereze cu liberul nostru arbitru.

Se spune că în vremurile de demult, când oamenii aveau multă puritate și sufletele întoarse către Dumnezeu, cerurile își deschideau porțile și lăsau să fie văzuți îngerii. Chiar Dumnezeu i-a arătat anumitor ființe umane merituoase pentru a le călăuzi în mod direct spre adevărul, lumina și iubirea supremă.

padrepio5.jpg În viața misticilor și a sfinților, îngerii păzitori au jucat roluri importante. Astfel, Padre Pio căuta răspunsuri la întrebări despre diferite persoane ajutându-se în special de îngerul său păzitor. Avea o mare încredere în îngerul său păzitor. Îngerului său îi încredința de multe ori probleme dificile, delicate, dar îngerul lui le rezolva. Când cineva l-a întrebat: “Dacă nu pot veni personal și am nevoie urgentă de ajutor, ce să fac?” Părintele i-a răspuns cu o spontaneitate deconcertantă: ”Trimite-mi îngerul tău cu mesajul”.

O altă mistică, Teresa Neumann, a avut o legătură permanentă cu îngerii. Ea era contemporană cu Padre Pio și, ca și acesta, a avut viziuni ale lui Iisus și în viața amândurora s-au manifestat gradat și stigmatele. Ea a trăit  ultimii 36 de ani din viața ei fără hrană și apă, luând doar anafura consacrată. De nenumărate ori Tereza Neumann a avut ca obiect al viziunilor ei lumea angelică și în special îngerul ei păzitor. Ea percepea prezența propriului înger păzitor, văzându-l în dreapta sa, ca un “bărbat luminos” și vedea și îngerii vizitatorilor săi. Tereza menționa că îngerul său este cel care o protejează de demoni și o înlocuiește în caz de bilocație (ea a fost văzută deseori în 2 locuri simultan) și o ajuta în situații dificile.

Natuzza Evolo este o altă mistică contemporană din Italia. Prezintă și ea stigmatele, vorbește cu spiritele trecute în lumea de dincolo și îl vede pe îngerul ei păzitor.

Părintele Eugenio Ferrarotti a fost stareț la mănăstirea San Fillipo din Genova. El afirmă că existența îngerilor păzitori este o învățătură oficială a Bisericii. Întrebat cum se poate stabili un contact cu îngerul păzitor, părintele răspunde:
”Înainte de toate, gândindu-ne la el; dacă nu o facem, el este aproape cu mâinile legate. Însă ne acordă oricum asistență și protecție și cine știe de câte ori ne-a salvat de la pericole spirituale și trupești. Trebuie să ne gândim la îngerul nostru păzitor, să-l evocăm și să-l rugăm să ne ajute în orice situație de o dificultate specială. Eu fac acest lucru deseori, mai ales când sunt probleme complexe și încurcate, mă rog la îngerul meu să meargă la îngerii acelor persoane și să aranjeze lucrurile! Acest mod de a acționa funcționează! Eu sfătuiesc pe toată lumea să urmărească să-l pună în practică. Trebuie să manifestăm mult respect față de prezența îngerilor păzitori.”

angel30.jpg În continuare părintele redă un procedeu de intrare în legătură cu îngerul păzitor:
"Îmi pregătesc locul - frumos și curat, îl sfințesc cu tămâie și alte esențe volatile, cu flori consacrate îngerului păzitor.
 Îmi fac semnul crucii, mă rog la Tatăl Ceresc și-mi induc o stare de vid mental. Când mintea se golește de gânduri personale exterioare, mâna începe să alerge. Surpriza mea a fost când în final semnătura era aceasta: ”Sunt îngerul tău păzitor”. Eu la înger chiar nu mă gândisem. De atunci a fost mereu așa: de fiecare dată când scriu apare semnătura îngerului.
Când nu am timp să scriu sau nu simt să o fac și totuși am nevoie de un sfat, mă concentrez și simt atunci în interiorul meu un răspuns care mă ghidează. Atunci mă simt mai sigur. Probabil, siguranța pe care o am în anumite momente în îndrumarea oamenilor care mi se adresează provine de la el, de la îngerul meu. Îngerul însă nu intervine în libertatea persoanei, ajută, dar respectă liberul arbitru al persoanei respective. Îngerul păzitor are o misiune de pace, de purificare, de rugăciune. Aș dori să indic o altă sarcină importantă a îngerului păzitor, aceea de a-l îndepărta pe diavol.”

Părintele prezintă drept atribut al îngerului păzitor cunoașterea viitorului și a intimităților inimii umane, prin intuiție imediată de la Dumnezeu.

Părintele Cleopa, călugăr ortodox, spune: “Orice creștin are un înger bun, care stă de-a dreapta lui și îl povățuiește spre tot lucrul plăcut lui Dumnezeu. Precum îngerul este slujitor al lui Dumnezeu și îl păzește pe om întru toate căile sale și precum îngerul se supune voii lui Dumnezeu, la fel trebuie să fie și omul. Îngerul păzitor este cel care stă întotdeauna lângă ființa umană, păzind-o și ghidând-o, spre a o ajuta în viață.”

Coranul recunoaște existența îngerilor păzitori, spunând că fiecare om are un înger păzitor care îl urmează în permanență și un spirit malefic care îl tentează atunci când este necesar. Iată o asemănare majoră, între creștinism și islamism.

Fiecare om are cel puțin un înger păzitor, căci se spune în Marea Evanghelie a lui Ioan: ”fiecărui om i s-a dat un înger păzitor, invizibil, care îl însoțește de la naștere și până la moarte. Acest înger ajută omul să-și eleveze conștiința și se îndepărtează pe măsură ce omul, împins de egoism, renunță de bunăvoie la credința în Dumnezeu și la iubirea pentru aproapele său.”

Îngerul păzitor este cel care ne inspiră, ne ghidează, ne apără în mod tainic. Principala  misiune legată de ființa umană pe care o protejează este de a o îndruma spre lumina și eternitatea lui Dumnezeu.
angel58.jpg În funcție de nivelul spiritual, omul are un înger păzitor care aparține uneia din cele 9 ordine angelice (serafimi, heruvimi, tronuri, domnii, virtuți, stăpâniri, întâietori, arhangheli sau îngeri). Protectorul aparține Serafimilor doar în cazul celor care au venit pe lume cu un nivel de îndumnezeire extraordinar de elevat. Cei care au de îndeplinit misiuni eroice sunt îndrumați de îngeri păzitori dintre Stăpâniri sau Virtuți. Majoritatea ființelor umane însă au păzitori din ordinul cel mai apropiat de planul fizic, îngerii.
Atunci când ființa pe care o au în pază se orientează cu tot sufletul și cu toată fermitatea către Dumnezeu, bucuria lor este imensă. În astfel de cazuri tot mai mulți îngeri din ordinele superioare se alătură îngerului păzitor. E de la sine înțeles că o persoană poate avea astfel nu unul, ci mai mulți îngeri păzitori, pentru că atunci când atinge stadiul ultim de desăvârșire, toți îngerii de lumină ai creației vin să îi dea sprijin în acțiunile ei spirituale. Înmulțirea îngerilor păzitori direct proporțional cu nivelul nostru de evoluție spirituală este normală, deoarece cu cât ne apropiem de Absolut, de Dumnezeu, testele și încercările la care suntem supuși sunt tot mai dificile.

Fiecare înger păzitor este diferit de oricare alt înger păzitor, așa cum noi oamenii, suntem unici, fiecare, în felul nostru. Existând o legătură aparte între noi și înger, legătură din iubire pură și sublimă, necondiționată, noi vom dobândi în mod empatic, diferite caracteristici sau înzestrări spirituale ale lui.
Orice aspect spiritual ne dorim, orice calitate vrem să o dezvoltăm în noi, rugând-l pe înger să ne ajute în dobândirea ei, ea devine astfel în scurt timp realitate. Aceasta dacă ne rugăm plini de credință, dezvoltând totodată suficient discernământ astfel încât să știm ce ne este necesar spre a reuși în misiunea pe care o avem de îndeplinit în viață. Fiindcă fiecare ființă umană se naște spre a realiza un anumit lucru, spre a accede la un anumit nivel al evoluției spirituale, spre a ajuta umanitatea într-un anumit aspect. În concluzie, fiecare are o menire pe care trebuie să o realizeze. Spre a deveni conștienți de aceasta, un foarte bun ajutor îl putem primi din partea îngerului nostru păzitor, care, trezindu-ne sufletul și luminându-ne mintea, ne face mai conștienți asupra întregii vieți, în ansamblul ei, revelându-ne motivul pentru care ne găsim într-un anumit moment, într-un anumit loc, adică aici și acum.

În cele ce urmează, vom prezenta principalele funcții pe care le îndeplinește un înger păzitor.

angel152.jpg1. Prima și cea mai evidentă este aceea de protector, de păzitor. În Acatistul Îngerului păzitor se spune: ”Sfinte îngere, cel ce ești ales de Domnul Dumnezeu spre paza sufletului meu, apără-mă de dușmanii văzuți și nevăzuți, izbăvește-mă de toate nevoile și necazurile.”

2. O altă funcție a îngerului păzitor este cea de călăuză, de ghid spiritual care înalță și revelează pentru cel în cauză lumina lui Dumnezeu, putând aduce clipa de iluminare. Cităm din Acatist:
“Cel ce înflăcărezi inima mea cu dragostea de Dumnezeu;
Cel ce umpli casa sufletului meu cu iubirea lui Dumnezeu,
Cel ce mă povățuiești să cer susținerea harului Sfântului Duh.”

      
3. Există numeroase cazuri în care boli considerate incurabile au fost îndepărtate cu ajutorul îngerului păzitor. Rugăciunile spuse din inimă, credința și dăruirea din tot  sufletul și în mod  necondiționat către Dumnezeu trezesc energii misterioase, prin care îngerii pot acționa aducând însănătoșire. Aceasta e o altă funcție a îngerului păzitor: aceea de vindecător, prin lumină și iubire, a trupului și a sufletului celui pe care-l ocrotește.

4. O altă funcție esențială a îngerilor păzitori este aceea de luptători în slujba binelui divin. Ei îndepărtează de la noi răul acționând plini de curaj și încredere acolo unde este injustiție, aducând atât în împrejurările exterioare cât și în interiorul nostru predominanța binelui.
“Cel ce cu puternicul acoperământ al aripilor tale mă aperi;
Cel ce pururea stai lângă mine cu sabia ta de foc;
Cel care împotriva puterilor întunericului în luptă mă ajuți.”


angel145.jpg5. Datorită protecției îngerului păzitor putem prevedea clipe de cotitură ale existenței noastre spre a le trece apoi mai ușor și chiar mai mult, el, îngerul, ne face atenți asupra marii treceri, de la acest plan fizic, în tărâmul spiritual.
Descoperim astfel că îngerul păzitor ne preia de la Îngerul nașterii și ne este alături până când, la rândul lui, ne încredințează Îngerului morții. O altă funcție a îngerului păzitor este deci cea de protector al marii treceri.

6. O altă funcție a îngerului păzitor este cea de a exorciza, îndepărtând de la noi orice duh necurat. Astfel, în Acatist se spune:
“Pururea îmi apari, Sfinte Îngere, ca un zid puternic împotriva vrășmașilor mei celor răi și vicleni, care caută pieirea mea și care-mi tentează sufletul cu uitarea de sine.
Bucură-te, că poți să mă izbăvești de orice răutate și din toate cursele diavolești;
Că mă întărești în credință și mă ferești de îndoieli.”

Strâns legat de această funcție a îngerilor de a exorciza este Arhanghelul Mihail care ara drept misiune și reușește întotdeauna să-și înfrângă dușmanul cel întunecat, pe Satana.

7. Altă funcție de bază a îngerilor păzitori este cea de învățători –sfătuitori. Cităm din Acatist:
“Ajută-mă, dar neadormitul meu păzitor, ca să-mi umplu vasul sufletului meu cu untdelemnul faptelor bune, și mai mult, cu compasiunea și smerenia.
Bucură-te, tu, cel ce pururea mă inspiri să-l am în mintea mea numai pe Domnul Dumnezeu;
Cel ce învii în inima mea porunca dragostei pentru Domnul meu cel Preabun;
Cel ce mă îndemni să-l iubesc pe aproapele meu cu o adevărată dragoste.”


8. Alt rol al îngerilor este acela de a ne purifica prin acordarea grației atunci când inima noastră se îndreaptă fierbinte către Dumnezeu. Îngerii păzitori sunt cei care cheamă Grația Divină să se reverse asupra ființei noastre.

9. O altă funcție a îngerului păzitor este aceea de prieten, am putea spune chiar cel mai drag și mai apropiat prieten al celui pe care îl are în grijă. Iubirea îngerului pentru om este limpede, pură, puternică, constantă, nu e supusă unor suișuri și coborâșuri, nici relaxării,  uitării sau infidelității cum se petrece în prieteniile lumești. Iubirea îngerului păzitor derivă din iubirea lui Dumnezeu pentru oameni, este deci parte din această iubire divină.

Orice reproducere, integrala sau partiala, a acestui articol, fara acordul scris al site-ului angelinspir.ro, este strict interzisa si se pedepseste conform Legii drepturilor de autor.

Video

video47.jpg

Rugaciune

angel06.gif

Impresii

Daca doriti sa ne trimiteti impresii personale
11.gif

Ganduri inspirate

"Crede-ma: in tot ceea ce inseamna o incercare, o suferinta sau o datorie, este prezent un inger care te sustine."
Fra Giovanni